6 вересня 2018, 13:35, ЗЗР

З метою подолання фітофторозу науковці розробили комп'ютерні моделі поширення та розвитку хвороби

У дослідженні Франсін Пакіллі були задіяні комп'ютерні моделі «поведінки» фітофторозу, щоб зрозуміти, як хвороба поширюється в сільськогосподарському ландшафті і як впливає на стійкі сорти. Ці моделі показують, що якщо більше 50% площ картопляних полів становлять стійкі сорти, ризик виникнення фітофтори значно зменшується, повідомляє news.agropages.com.

Важливе значення в даному контексті має вирощування стійких до фітофтори сортів картоплі, проте, в силу того, що патоген здатний легко адаптуватися, то і стійкі сорти в результаті виявляться не такими вже стійкими. Крім того, доступність стійких сортів все ще обмежена для фермерів, хоча селекціонери обіцяють ближчим часом вивести на ринок подібні різновиди.

У минулому році в Голландії органічні фермери, виробники і супермаркети підписали угоду про збільшення використання стійких сортів картоплі в найближчі три роки, так що до 2020 року органічний сегмент картоплі буде складатися повністю з стійких сортів.

З словами науковців існують різні стратегії, що дозволяють обмежити наслідки спалаху фітофторозу, наприклад, просторовий розподіл культур в поєднанні з використанням невеликих доз фунгіцидів для обмеження впливу на навколишнє середовище.

У минулому році співробітники Університету Вагенінген організували для фермерів ряд освітніх семінарів, в ході яких вчені демонстрували комп'ютерну модель поширення хвороби, аби виробники картоплі змогли зрозуміти ризик хвороби в довгостроковій перспективі та обрати для посадки стійкі сорти.