6 вересня 2018, 18:19, Урожай

Високоприбутковий шафран витісняє з вітчизняних полів овочі

Шафран — спеція, що отримується з квітів крокусу. З кожної квітки вручну витягується рильце, потім висушується і іноді перетирається. Щоб отримати 1 кг готової спеції, треба зібрати близько 100 тис. квітів. Такий трудомісткий процес і робить шафран найдорожчою в світі пряністю, пише agroinsider.com.ua.

У господарстві Віталія Шакало, шафран витіснив з полів полуницю, зелень та овочі.

«Культивувати крокус для виробництва шафрану в нашому господарстві вирішили в 2014 році — після того, як взяли участь в конференції по нішевим культурам, де однією з тем був саме шафран. Ми зацікавилися, зібрали додаткову інформацію і закупили першу посадкову партію квітів Crocus Sativa», — розповідає голова ФГ «Шафран Любимовський».

Починалося все з посадки 0,5 тони крокусів на п’яти сотках землі. За чотири роки площа збільшилася до 3 га. Цього року господарство планує розширити посадки ще на 1 га з використанням свого посадкового матеріалу.

Crocus Sativa цвіте восени, на зламі вересня і жовтня. Всі інші види крокусів — декоративні, і цвітуть вони навесні.

«Крокус — культура невибаглива, тому особливих труднощів у вирощуванні ми не відчували. Але є особливості, з якими доводиться рахуватися (наприклад, глибина посадки). Відмінності легко відчути, якщо переходити на шафран з вирощування овочів. Причому, перевага виявляється на стороні спеції. Крокус нічим не хворіє, не потребує регулярному рясного поливу, у цієї культури немає шкідників, її можна виростити без застосування хімії. Залежно від погодних умов урожай шафрану може скоротитися, але він буде завжди. І наші ґрунти добре підходять для його виробництва», — додає Віталій Шакало.

З його досвіду, якщо крокус не пересаджувати, то з одного гектара на третій рік можна зібрати до 20 кг шафрану. На одну сотку потрібно 100 кг посадкового матеріалу, який обійдеться близько 700 дол. З цієї сотки в перший рік ви зберете 50-100 грам спеції, проте на другий рік урожай вже збільшиться до 150 грам, і в результаті витрати на посадковий матеріал окупаються протягом двох років.

«З третього по восьмий роки урожай з сотки складе 150-250 г, в залежності від погодних умов. Якщо у вас вже є посадковий матеріал і ви зможете його продати, то рентабельність, відповідно, збільшується. Ми, наприклад, в 2017 році зібрали урожай спеції близько 5 кг. Скільки буде цього року, поки сказати складно, але врожайність повинна підвищитися», — ділиться успіхом фермер з Півдня.

Ринкова ціна готової спеції — 5 до 15 доларів/грам. Найдорожчим вважається іспанським шафран. Є попит і на посадковий матеріал крокусів для виробництва шафрану. За словами голови ФГ «Шафран Любимовський», посадковий матеріал у них купують фермери майже з усіх областей України.

«Наше фермерське господарство раніше займалося вирощуванням полуниці, овочів, зелені. А тепер 90% в структурі бізнесу займає виробництво шафрану. Саме в ньому ми бачимо перспективу», — додає Віталій Шакало.