4 вересня 2018, 15:30, ЗЗР

Франція ввела масову заборону на використання неонікотиноїдних інсектицидів

Рішення про заборону було схвалено бджолярами та захисниками природи, проте виробники зернових культур і цукрових буряків попередили, що подібні заходи можуть залишити їх усіх беззахисними на шляху до боротьби комахами-шкідниками полів, повідомляє news.agropages.com.

Підтримуючи рішення Європейського союзу на заборону застосування трьох неонікотиноїдів: імідаклоприд, клотіанідин та тіаметоксам, Франція вирішила піти далі. Поряд з вищевказаними інсектицидами була введена заборона на використання тіаклоприду та ацетаміприду не тільки на відкритому повітрі, але і в теплицях.

Нагадаємо, синтетичні неонікотиноїди з'явилися в середині дев’яностих років минулого століття і слугували заміною застарілим і більш шкідливим пестицидам. В даний час вони найбільш широко використовуються для обробки квітучих культур, таких як фруктові дерева, буряк і виноградники.

Подальші наукові дослідження довели, що неонікотиноїди серйозно впливають на репродуктивну функцію бджіл, погано впливають на пам'ять комах та здатність орієнтуватися в просторі. До того ж, такі інсектициди здатні викликати залежність в комах.

Проте окремим французьким фермерам представлених доказів про шкоду неонікотиноїдів виявилося недостатньо.

Представники найбільшої фермерської профспілки Франції FNSEA відзначили, що заборона може погіршити недобросовісну конкуренцію з європейськими та неєвропейськими виробниками, що призведе до скасування заборони на використання неонікотиноїдів.

На думку бджоляра Фабіена Ван Гекко, який втратив 86% своїх бджіл протягом зими, незважаючи на те, що заборона ідея дуже хороша, нинішню ситуацію вона не змінить, адже як тільки будуть зняті з використання одні неонікотиноїди, на заміну їм прийдуть інакші.