4 вересня 2018, 12:35, Технології

Дорожній тунель в Південній Кореї перетворили в мега-теплицю

Оператори цього високотехнологічного об'єкта кажуть, що це перша в світі крита вертикальна ферма, побудована в дорожньому тунелі. Об'єкт вважається найбільшим в країні і одним з найбільших в світі, займаючи площею 2,3 тис. кв м, повідомляє phys.org.

Тунель, розташований приблизно в 190 км на південь від Сеула, був побудований в 1970 році на одній з перших автомагістралей Південної Кореї, яка була закрита в 2002 році. Місцева фермерська компанія орендувала тунель в уряду Кореї у минулому році і перетворила його на «розумну ферму».

Окрім світлодіодного освітлення в мега-теплиці використовують практику вирощування рослин під музичні композиції, аби тим самим стимулювати вегетаційні процеси у рослин.

«Ми програємо класичну музику, тому що овочі також люблять слухати музику, як ми», — зазначив Чой Чжей Бін, глава NextOn, компанії, яка управляє вертикальної фермою.

Шістдесят різновидів фруктів та овочів ростуть в оптимізованих умовах з використанням власних систем NextOn, що підтримують температуру від 10 до 22ºС в залежності від потреб конкретної культури.

Зазначається, що серед усіх культур 42 вирощуються без пестицидів і мають сертифікацію органічної продукції. Експерти кажуть, що високотехнологічні розумні ферми, що працюють також в таких країнах, як Дубай і Ізраїль, можуть стати ключем до розвитку стійкого сільського господарства.

Окупність — ось поки що основна складність для місцевих вертикальних ферм, з огляду на високу вартість будівництва і інфраструктури. NextOn скорочує витрати на будівництво удвічі, використовуючи покинутий тунель і розробляючи власні світлодіодні освітлювальні системи і інші технології.

Запатентовані технології скорочують споживання води і енергії і потреба в робочих, зменшуючи експлуатаційні витрати. Датчики в кожному шарі вертикальної ферми у тунелі вимірюють такі змінні, як температура, вологість, світло, вуглекислий газ і аби забезпечити сприятливе середовище для кожної культури. У майбутньому компанія сподівається, що виробництво тепличних овочів стане дешевше, ніж вирощування за традиційною методикою.