28 серпня 2018, 17:25, ЗЗР

У посівах цукрових буряків та соняшнику спостерігається стрімке поширення хвороб та шкідників

За результатами аналізу стану посівів встановлено, що цукрові буряки в Лісостепу та на Поліссі продовжують хворіти на церкоспороз, яким уражено 2-18, макс. до 30% рослин (Київська, Тернопільська обл.). На 2-16% рослин проявились борошниста роса, альтернаріоз, рамуляріоз, фомоз.

«Переважно на гібридах іноземної селекції 2-8% коренеплодів уражено паршею звичайною, хвостовою гниллю, дуплистістю. В посівах культури в осередках залишаються шкідливими гусениці підгризаючих та листогризучих совок, подекуди посіви заселяють та шкодять бурякові листкова попелиця, мінуюча муха, клопи», — йдеться в повідомленні.

Урожай соняшнику в Україні знаходиться під загрозою через хвороби
Читати по темі

Зазначається, що у посівах соняшнику фомозом уражено 3-32, макс. у вогнищах 38-55% рослин (Кіровоградська, Миколаївська, Полтавська обл.). Іржа проявилася на 3-8, макс. 22-30% рослин (Кіровоградська, Миколаївська обл.). 4-14% рослин хворі на пероноспороз, альтернаріоз, аскохітоз, септоріоз, подекуди фомопсис (Донецька обл.), соняшниковий вовчок уразив 5-18% рослин (Запорізька, Миколаївська обл.).

На кошиках, стеблах, коренях 2-18% рослин поширюються біла та сіра гнилі. Подекуди посіви заселяють та пошкоджують геліхризова попелиця, переважно в степовій та лісостеповій зонах соняшникова вогнівка, шипоноска, клопи, гусениці совок озимої, бавовникової, гамми, капустяної, стеблового (кукурудзяного) метеликів.