25 серпня 2018, 12:21, Технології

Науковці Університету Торонто створять стійкі до хвороб овочі

Група біологів з Університету Торонто використовує передову геноміку для розвитку більшої стійкості до хвороб в деяких популярних тепличних культурах.

Проект, який очолює професор Девід Гутман, отримає 2 мільйони доларів з тим, щоб вивчити широкий діапазон резистентності рослин і вичленувати гени, які можуть краще захищати овочеві культури від патогенів.

Попередні дослідження, проведені біологами, виявили характерне сімейство генів, що додають стійкість до хвороб.

«Ми знайшли ці гени в експериментальній рослині різушки і тепер хочемо знайти відповідні гени в томатах, огірках і солодкому перці», — сказав учасник проекту Адам Мотт.

Він додав, що в розпорядженні команди вчених є велика колекція насіння з культур, отриманих в результаті хімічного мутогенезу, тобто вони не є генетично модифікованими організмами (ГМО). Кінцевою метою проекту GAPP є розробка нових сортів рослин, які принесуть користь канадській овочевій індустрії, яка щорічно продає і поставляє на експорт продукції більш ніж на 1 мільярд доларів.

Також проект має допомогти налагодити зв'язки між науковим співтовариством і комерційними компаніями з розробки нових генних технологій для різних секторів, включаючи охорону здоров'я, сільське господарство та охорону навколишнього середовища.