16 серпня 2018, 10:59, Україна

Із 1 га саду можна зібрати 3,5-4 т фундуку — думка

Мова йде про певні сорти горіха, а саме Тонда ді Джіффоні та Мортарелла. На Волині їх лише почали освоювати.

Вони вважаються десертними – їх використовують у виробництві шоколаду та інших солодощів. Цей горіх є дорожчим від решти європейських сортів.

Волинські виробники фундука заснували сільськогосподарський кооператив
Читати

Вирощування фундука – це робота на перспективу. Вийти на прибутковість у цьому бізнесі можна років через сім після старту, а потім отримувати прибуток протягом 100 років – стільки в середньому «живе» сад. Фундук плодоносить щороку, хоча й не завжди рівномірно. Кожне дерево раз на декілька років самостійно вирішує, що треба «відпочити» – тоді на ньому буде менший врожай.

«Цього року випробовувало бактерії як засіб захисту рослин: вносили цілий комплекс бактерій, по три краплі розчину на листя і дві краплі – під корінь. Результат виявився добрим: і хімією не кропили, і шкідників не було», — розповів Сергій Карасюк.

Фундук італійських сортів можна реалізувати «з поля» від 2,5 євро за кілограм, хоча минулого року ціна була майже на 1 євро вища. Вартість колотого і підсушеного фундука – 6-8 євро за кг. Якщо дотримуватися всіх технологій, то на 4-5 рік з 1 га можна зібрати 3,5-4 т  фундуку.