9 серпня 2018, 15:12, Урожай

Часті дощі спровокували зниження врожайності нуту в Україні

Надмірні опади минулого місяця скоригували плани вінницького аграрія, адже нут, або як його ще називають — турецький горох не полюбляє надмірного зволоження, пише golos.com.ua.

«Ситуація справді критична. Надмірна кількість опадів не формує плоди, натомість в ріст йде зелена маса. Для формування плодів потрібне сонце. Нут дуже любить спекотну погоду», — скаржиться Олексій Дон.

Технологія вирощування нуту
Читати по темі

З власного досвіду фермер дійшов висновку, що сіяти нут в ранні строки не варто. Ті агровиробники, які посіяли цього року в квітні вже мають проблеми: боби почали проростати, пускають коріння, не дозрівши до необхідних кондицій. Відтак, сподіватись на якісний врожай — марно. Олексій Дон розпочав посівну нуту 9 травня, а закінчив через 2 тижні.

«У мене рослини ще тільки цвітуть. Для такого періоду вегетації опади не такі страшні, як для тих, де вже з'явилися плоди. Дощі припинили формування зав'язі, але процес відновиться з появою сонячної погоди. Візуально видно, що в таких умовах найкраще проявило себе насіння турецької та канадської селекції», — наголошує вінницький аграрій.

За його словами, багато залежить і від того, яка відстань у посівах між рядами.

«Якщо ширина міжрядь мінімальна, то втрат буде ще більше, бо рослина після дощів дуже кущиться. Рядки змикаються. Вигляне сонце — і спровокує під такими кущами парниковий ефект. Тобто сприятливі умови для поширення хвороб і шкідників», — каже Олексій Дон.

Таким чином, хто цьогоріч ущільнив посів заради отримання більшого валу бобів — зазнає втрат.

«Якби навіть плоди дозріли, дощі все одно завдали б їм шкоди. Боби набирають вологу, з настанням сонячних днів висихають і тріскаються, розколюються, стають некондиційними», — розповідає аграрій.

Поля господарства розташовані у селі Комарівка, вирощують тут майже десяток різноманітних гібридів нуту. Збирати врожай бобової планують у вересні. Минулого року вдалось отримати 2,0 т/га, хоча цього року через надмірні опади надвисоких врожаїв отримати не вдасться, додає Олексій Дон.