8 серпня 2018, 13:35, ЗЗР

Вчені шукають нові шляхи подолання фузаріозу

Фузаріоз становить небезпеку для багатьох рослин та призводить до значних втрат врожайності культур. В нинішніх умовах складно знайти ефективні методи контролю хвороби. Проте, група грибів, відома як Trichoderma, може забезпечити надійний захист рослин, пише growingproduce.com.

Завдяки гранту в розмірі 770 тис. доларів наданого американським Мінсільгоспом, Гері Валлад, молодший науковий співробітник UF/IFAS з патології рослин спільно з командою колег досліджуватиме перспективи гриба Trichoderma, як одного варіатнів подолання фузаріозу.

Зазначається, що Trichoderma — всюдисущі гриби, присутні в ґрунті і на рослинах, деякі штами цілком придатні для використання в сільському господарстві в ролі біологічних агентів контролю фузаріозу.

За словами Валлада, все почалося з того, що виробникам сільгоспкультур потрібні були альтернативи фуміганту бромистого метилу, застосування якого поступово припинялося в США з 2005 року до повної відмови використання в 2012 році. В результаті — фермери зіткнулися з фузаріозом на багатьох плодоовочевих культурах, включаючи томати, перець, баклажани, кавуни, дині і полуницю.

Запуск нового проекту відбувся 1 липня поточного року. Дослідники ІІР/ІРА5 запланували масштабні дослідження із залученням малих та дрібних фермерських господарств.