4 серпня 2018, 14:15, Урожай

На Вінниччині надають перевагу вирощуванню нішевих культур

За словами Василя Темченка, начальник управління організації виробництва продукції рослинництва та технічної політики області, в останні роки підвищилась зацікавленість виробників до нішевих культур, таких як льон, боби, горох та нут, інформує Департамент АПР Вінницької ОДА.

«У поточному році нішеві культури посіяно на площі 5,24 тис. га, в тому числі нут — 3,15 тис. га, сочевиця — 548 га, льон — 530 га, кормові боби — 65 га, боби — 4 га, мак — 251 га, гірчиця — 410 га, лікарські рослини — 268 га, маш — 10 га. В окремих культурах ріст становить більше ніж удвічі», — зазначив посадовець.

Повідомляється, що загалом за площею сільськогосподарських угідь Вінниччина посідає 9 місце серед областей України. Їх нараховується 2 млн га, з яких 1,7 млн га ріллі, 51,5 тис. га багаторічних насаджень. В усіх категоріях господарств зернові культури займають 52,4% площ, технічні — 30,9%, картопля та овочі 8,1%, кормові культури — 7,4%.

В департаменті АПР зазначили, що олійні культури демонструють більшу рентабельність, а відтак площі під ними зросли і зростатимуть надалі. У структурі виробництва зерна, як і технічних культур, відбулося зміщення пріоритетів на користь економічно привабливіших сільськогосподарських культур.