24 липня 2018, 13:10, ЗЗР

Визначено, яким біопрепаратам для захисту рослин надають перевагу вітчизняні сільгоспвиробники

Традиційно, найбільше в Україні застосовуються хімічні засоби захисту рослин, на них припадає 98,7% усіх препаратів. Разом з цим, в останні роки все більшою популярностю серед сільгоспвиробників користуються біологічні ЗЗР, повідомляє pro-consulting.ua.

Хімічні препарати ефективні, але створюють навантаження на навколишнє середовище, накопичуються в самих сільськогосподарських рослинах і ґрунті, в великих кількостях є небезпечними для людини і домашніх тварин. Інша справа біологічні засоби захисту рослин. Вони природним чином вбудовуються в природне середовище і надають вибірковий вплив за своїм призначенням.

Сьогодні біотехнологія України поставила на службу аграріям близько 30 природних біологічно активних речовин, 45 феромонів, десятки видів вірусів, бактерій, грибів, нематод і ентомофагів. В Україні налічується близько 40 лабораторій, які  працюють над створенням і удосконаленням різних біопрепрепаратів.

Найбільше на наших полях використовуються інокулянти. Бактерії, що містяться в них, доставляють до коріння рослин азот з атмосфери, тим самим збагачуючи ґрунт. Інокулянти в минулому році зайняли 64,6% ринку біопрепаратів в натуральному і 70,8% в грошовому вираженні. Другу за обсягом частку на ринку (26,9%) займають Біофунгіциди, які протистоять різним грибковим хворобам рослин. Значно в менших обсягах представлені засоби для боротьби з комахами — біоінсектициди (6,2%) і з гризунами — біородентициди (2,3%).

На думку експертів, в Україні є всі можливості для успішного подальшого розвитку ринку біопрепаратів. Наразі у відповідний держреєстр внесено вже понад 100 видів біопрепаратів.

«Поширення їх практичного застосування залежатиме від аграріїв, усвідомлення ними необхідності і ефективності більшого використання на полях природних засобів. При оптимістичному сценарії розвитку, ринок в найближчій перспективі збільшиться на 25-30%, в іншому випадку — буде спостерігатися його повільне зростання», — додають фахівці Pro-Consulting.