19 липня 2018, 12:35, Насіння

Крадіжка або підміна добрив та насіння — серйозна проблема агрохолдингів — експерт

Про особливості чорного ринку насіння та добрив у інтерв’ю виданню Latifundist.com розповів Олег Лагодієнко, співзасновник компанії «Етиконтроль», член сімейного фермерського господарства «Колос».

«Великі аграрні підприємства отримують подвійний збиток через відсутність належного контролю. Чорний ринок продукції з агросектора дуже розвинений, і все вкрадене добро з великим попитом відразу йде на продаж. Роботи ще тільки плануються, а шорт-лист людей для збуту вже складено», — зазначає експерт.

За його словами, при сівбі за нормою 55 тис. в кінцевому результаті на поле може потрапити 50 тис. насінин.

«Агрохолдинг недоотримав, а фермер посіяв крадене. І нехай холдинг втратив 3-5 доларів на гектарі, але конкурент в той же час заощадив, як мінімум, 30 доларів. Він ще й додатковий прибуток отримав, оскільки ще б не скоро дозволив собі таке дорогі насіння», — додає Олег Лагодієнко.

Нелегка то доля — глядіти чуже поле: сповідь агронома
Читати по темі

Друга проблема — підміна посівного матеріалу. Часто підміну насіння виявити легко, проте існують «спеціалісти», які можуть підібрати дешеві гібриди, схожі за вегетацією, формою листка, іншими ознаками, так що виявити підробку можна тільки на етапі цвітіння або вже при лабораторному аналізі самого насіння.

«Наприклад, у вас вкрали на суму 3 доларів/га — зменшили норму висіву на 10%. Здавалося б, планова втрата, але в вдалий рік ці 10% можуть сильно допомогти в досягненні кращої врожайності. Аналогічна ситуація з добривами та хімією. На кожному зі складових елементів втрати до 10% будуть слабо помітні. Якщо замість належних 200 кг/га селітри внесуть 180 кг/га — візуально різниці ніякої», — говорить фахівець.

При цьому, зазвичай вкрадене насіння чи добрива на чорному ринку продають за ціною, набагато нижчою ринкової, тому попитом на таку продукцію є.

«Наприклад, посівна одиниця коштує 100 доларів, а продати товар можуть навіть за 500 грн. Те ж і з хімією, літр коштує 30-50 доларів, продають за смішні гроші 200-300 грн. Коротше кажучи, якщо фермер працює в тіні за готівку, то можливостей заощадити у нього вистачає», — підсумував співзасновник компанії «Етиконтроль».