18 липня 2018, 18:35, Урожай

​Фермер-підприємець створив унікальний високоприбутковий мішаний сад горіхів

Садівник розповідає, що, коли надумав поєднати горіх і трюфель, звернувся за порадою до професора, фахівця із селекції, пише expres.ua.

«Ми тоді відібрали з кожного гектара 12 зразків ґрунту та відправили до США на експертизу. Одержали рекомендації, що найкраще вирощувати разом волоський горіх, трюфель і фундук», — каже Павло Тулба.

За його словами, на волоському горіхові росте найдешевший вид трюфеля, що коштує всього 20 доларів за кілограм. І його важко дістати зі стержневого кореня дерева. А от дорогий чорний трюфель росте на фундуку. При цьому, з одного дерева волоського горіха вдається зібрати 30 кілограмів плодів, з куща фундука — 15 кг.

Тому нині в саду фермера поміж волоським горіхом росте фундук. Між деревами тут відстань по 10 м, між кущами — по 5 м.

«Із фундуком маємо трохи клопоту, адже його треба доводити до зрілості у сушарках при температурі до 30°С. Перегріти не можна, бо вже при 35°С фундук виділяє олію і починає гірчити. Мити його також не можна. А після сушіння зберігати потрібно при температурі плюс 5°С та вологості 6%. В Україні такою обробкою ніхто не займається, а це потрібно, аби вийти на європейський ринок і спробувати конкурувати з турками, італійцями та грузинами. Тому ми вирішили створити унікальний продукт. Робимо фундукову пасту і продаємо. У Європі аналогів немає, а ще вона смачна і корисна», — розповідає садівник.

Окрім цього, у своєму саду одесит вирощує шипшину.

«Посадили випадково, а вона прижилася і стала плодоносити. Із кожного куща маємо близько 4 кг ягід. Промислових плантацій цієї культури в Україні нема. І якщо в багатьох ягодах у нас  перевиробництво, тут — навпаки. Тож і на шипшині трохи заробляємо — нині кілограм коштує понад 40 грн», — додає Павло Тулба.

Наразі фермер проходить процедуру сертифікації горіхів — щоб співпрацювати з більшими корпораціями. Також продає саджанці й технології вирощування горіхів — аби й інші зважувалися на подібні експерименти.