17 липня 2018, 17:35, Україна

Термометри зафіксували аномальну спеку на півдні країни

Проте, аномально високі температури фіксують не лише поблизу Олешків, але й повсюди на Херсонщині, повідомляє newday.kherson.ua.

«При вимірах на піщаному ґрунті на екрані цифрового термометра висвітилися цифри в 66,6ºС. В поєднанні з нульовим рівнем вологи в двадцяти сантиметровому шарі ґрунту такі екстремальні умови ставлять саджанці дерев просто на грань виживання», — розповідає Сергій Назаренко, кандидат сільськогосподарських наук.

Страхітливу цифру вчений навіть сфотографував. Втім, в обласному Гідрометцентрі інформують, що температура на відкритому ґрунті цього літа «зашкалює» усюди, а не тільки в Олешківській пустелі.

«Від Херсона до Каховки в різні дні вона коливалася від 64 до 67ºС. І якщо в тіні дерев або у водойми ґрунт розігрівалася лише трохи вище температури повітря, то там, де дерева встигли вирубати, або на пустирях, на землі дійсно можна було «смажити яєчню без багаття і сковорідки», — жартують метеорологи.

Проте, температурного максимуму Херсонщина цього літа все ж не досягла. За інформацією синоптиків, в 2007 році температура на відкритому ґрунті в селі Хорли влітку піднімалася до 73ºС, а в Генічеську — до 72ºС.