16 липня 2018, 17:35, ЗЗР

Церкоспороз загрожує посівам буряків на Волині

За даними спеціалістів Володимир-Волинського, Луцького та Рожищенського районів на столових буряках відмічена поява небезпечної хвороби — церкоспорозу. Тому у другій половині липня слід очікувати появу церкоспорозу на посівах цукрових буряків, попереджають в ГУ Держпродспожислужби у Волинській області.

«Значний розвиток хвороби спостерігається в роки з чергуванням сухої жаркої та помірно теплої вологої погоди. Хвороба проявляється на листках у вигляді округлих світло-бурих з червоно-бурою облямівкою плям, 2-3 мм в діаметрі. Іноді некрози зливаються, можуть випадати. На поверхні некрозів у вологих умовах утворюється сіруватий наліт конідіального спороношення. На черешках листя некрози довгасті, коричневі. Сильно уражені листки жовтіють і відмирають. У вегетуючому стані залишаються тільки наймолодші відростаючі листки в центрі розетки», — йдеться на сайті ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області.

Захворювання призводить до нагромадження у коренях так званого «шкідливого азоту», який під час цукроваріння збільшує вихід патоки і зменшує кількість цукру. Сприятливі умови для поширення церкоспорозу створюються при температурі повітря 20-22°C і відносній вологості понад 65%.

Щоб не допустити масового ураження рослин церкоспорозом, господарствам усіх форм власності необхідно проводити систематичні обстеження посівів буряків.