16 липня 2018, 13:40, Світ

Росія ризикує недоотримати до 30 млн тонн зерна через посуху — прогноз

Прогноз аналітиків оприлюднив Анатолій Костирів в своєму матеріалі на kommersant.ru.

На тлі тривалої посухи в ряді регіонів аналітики були змушені переглянути прогнози виробництва зерна в поточному році. «Совекон» знизив прогноз нового врожаю зерна з 118,6 млн до 113,9 млн тонн. У свою чергу Інститут кон'юнктури аграрних ринків (ІКАР) — з 114,7 млн ​​до 112,8 млн тонн.

Зниження прогнозу виробництва пов'язане з низькою стартовою врожайністю на півдні і збереженням сухої погоди в центрі і на Поволжі.

За словами Андрія Сізова, директор «Совекону», найбільшу загрозу посуха представляє для ярих культур.

«Озимі, судячи з врожайності, змогли не так погано пережити посуху останніх місяців за рахунок вологозапасів. Зараз аналітики центру прогнозують збір ярої пшениці на рівні 18,4 млн тонн, що може стати мінімальним значенням з 2014 року. Для порівняння, урожай озимої пшениці очікується в обсязі 51,1 млн тонн — це мінімум з 2015 року», — зазначає експерт.

Окрім цього, на думку Дмитра Рилька, гендиректор ІКАРу, частково прогноз був знижений через стан посівів на півдні. Він зазначає, що при нормі 12-13% вологість зібраного зерна сягає 10-10,5%.

За даними «Совекона», врожайність зернових на півдні Росії знаходиться на рівні 3,8 т/га, проти 4,38 у минулому році. При цьому, в Мінсьгоспі РФ прогнозують урожай зерна на рівні 100 млн тонн.

Основна інтрига — чи підуть дощі в найближчі тижні: якщо цього не станеться, прогноз може бути знову знижений, прогнозують експерти. З іншого боку, дощі в центрі і Поволжі можуть погано вплинути на урожай пшениці, збирання якої зараз масово стартує в регіонах.

«На Уралі і в Сибіру при цьому посівна кампанія розтягнулася на рекордно пізні терміни. Важливо, щоб зерно встигло дозріти до настання осінньої негоди, для чого необхідно досить довге літо», — додає Дмитро Рилько.