16 липня 2018, 10:37, Урожай

Врожайність пшениці в південно-західних областях сприяє отриманню високих врожаїв

Середня урожайність зернових на Вінниччині — 4,37 т/га, майже на центнер більше за минулорічну на початок другої декади липня, повідомляє golos.com.ua.

У розрізі культур найбільше додала у вазі озима пшениця. На круг збирають по 4,8 тонн, на 4,7 ц більше за минулорічні показники. Зберігається тенденція до підвищення врожайності озимої пшениці. Якщо станом на 9 липня намолочували по 4,55 т/га, то вже через три дні цифра сягнула 4,8 тонн. Загалом озимої пшениці вже намолочено понад 200 тис. тонн.

При цьому, врожайність озимого ячменю нижча за минулорічний показник — 4,53 т/га. Торік на цей час із кожного гектара отримували майже на три центнери більше. Збирання ячменю вийшло на фінішну пряму, незібраними залишились менш як на 20% площ. На третині полів завершили обмолот гороху, врожайність — 2,12 т/га.

Тим часом на Хмельниччині вже зібрали ранні зернові з майже 400 тис. га. Жнива розпочали всі райони області. Середня врожайність становить 5,1 т/га. Та в деяких господарствах намолоти значно вищі: до 5,5-6,1 т/га у Віньковецькому, Чемеровецькому, Городоцькому, Волочиському районах.

Жнива на полях з озимим ячменем наближаються до завершення — його вже намолотили 46 тис. тонн. На двох третинах площ зібрали озимий ріпак. Найвищу врожайність отримують у Чемеровецькому районі — 3,7 т/га, але є райони, де ця цифра сягає лише 2,4.

У свою чергу сільгоспвиробники Івано-Франківщини завершують збирання озимого ячменю, який в області займає 9,8 тис. га. За середньої урожайності 5,3 т/га вал становить 38 тис. тонн.

Почали на Прикарпатті збирання й озимої пшениці. Хоч намолочено її в області поки що небагато, показники обнадіюють: у середньому ця хлібна культура дає 5,51 т/га.