12 липня 2018, 13:30, Насіння

Мораторій на землю стримує розвиток насінництва в Україні — експерт

Про це заявила Сюзанна Григоренко, виконавчий директор Насіннєвої асоціації України, пише AgroPolit.com.

За словами експерта, наразі в Україні немає послідовності, логічності і системності у проведенні земельної реформи. Для Насіннєвої асоціації в Україні, яка не просто тут працює як дистриб’ютор чи імпортер, а учасники якої безпосередньо інвестують у виробництво та вирощування, питання земельної реформи та відміни мораторію є базовим.

Європейські та американські насіннєві компанії працюють в Україні з самого початку незалежності, вирощують тут якісне насіння і допомагають розвивати рослинництво в цілому.

«Коли ми говоримо про відкриття, наприклад, насіннєвого заводу, то разова інвестиція може сягати до 10 млн. доларів. Але його відкрити — це одне питання, а ось розширення діяльності компанії, кількості партнерів в Україні, з якими буде працювати завод, це вже інше», — зазначила виконавчий директор Насіннєвої асоціації України.

Дітер Рюкер: Багато німецьких насіннєвих компаній хочуть зайти на український ринок
Читати по темі

За словами експерта, насіннєва компанія — це не просто компанія, якій потрібна ділянка землі, а й люди, котрі на неї працюють. Це пошук партнерів, які будуть займатися ділянками гібридизації, відкриття селекційних станцій тощо.

Тобто, разова інвестиція в насінництво тягне за собою купу інших інвестицій в суміжних компаніях, впровадження технологій та загальне зростання культури виробництва.

До того ж треба зрозуміти — Україна не єдина держава, яка володіє хорошими ресурсами.

«Поруч є Румунія, Угорщина, Польща, де так само можна будувати заводи та вирощувати насіння, де схожий клімат, така ж зручна логістика. Але до всього там немає проблем з доступом до землі, а для виробників насіння, які мають інвестувати в зрошення та обробку, це дуже важливо», — додала Сюзанна Григоренко.

Насіннєвим компаніям потрібні гарні умови, чітка нормативна визначеність і, що найголовніше, чіткі принципові речі в державному управлінні. У будь-якому питанні є економічний зиск, який прораховується на роки вперед, переконана експерт.

«Перш за все — це чіткі умови, стабільність нормативно-правового регулювання.У разі відміни мораторію на землю відкриються нові можливості для залучення інвестицій у розширення насіннєвого бізнесу в Україні», — підсумувала Сюзанна Григоренко.