11 липня 2018, 17:35, Технології

Розгадано нові секрети стійкості рослин до хвороб

Пірикуляріоз вважається однією з найбільш небезпечних хвороб рису, який щорічно знищує врожай, якого було б достатньо, аби накормити більше ніж 60 млн чоловік, пише news.agropages.com.

Науковці встановили, що рослини, подібно до тварин, мають природжену імунну систему, яка включає рецептори для виявлення присутності хвороботворних організмів та протидії інфекції. Науковці в Центрі Джона Іннеса дослідили еволюцію рису в процесі боротьби з патогенами пірикуляріозу.

Команда, на чолі з професором Марком Бенфілдом, зосередилася на вивченні еволюції імунного рецептора рису, який може розпізнати численні варіації патогенної білкової молекули гриба і тим самим протистояти хворобі.

«Розуміючи як природний відбір управляє появою нових функцій рецептора, ми маємо змогу для молекулярної розробки нових рецепторів з можливістю їх подальшого удосконалення», — повідомив професор Бенфілд.

Вважається, що це дослідження є одним з найдетальніших структурно-функціональних аналізів патогенного розпізнавання в рослинах на сьогодні.