10 травня 2024, 13:45, Посівна

На Одещині мусять сіяти рис у прохолодну воду — терміни сівби запізнілі через погоду

Як зазначає Юг.Today, на півдні України найбільша частеп вирощування рису припадає саме на рисівників Кілії. Тут культуру вирощують у заливних чеках.

У СК «Маяк» сівба рису стартувала 7 травня, хоча температура води ще низька. запланували посіяти більше 800 га. Минулоріч рис вирощували на 500 га. При цьому аграрії скаржаться на підвищення цін на воду та електроенергію до 10 грн за кВт/год.

«На рис іде багато води, ми беремо десь 19-20 тисяч куб.м/га. Тож сума чимала виходить.  До того ж ціни на засоби захисту та добрива підвищились. Але у нас немає іншого виходу — мусимо сіяти рис», — каже Костянтин Мица, голова СК «Маяк».

Рис у Кілійській громаді вирощують на солонцях, солончаках та в плавнях, промиваючи ґрунти водою. Це 30% від загальної площі Кілійської рисової зрошувальної системи. Якщо рис на цих землях не вирощувати, промиваючи їх водою, то вони знову засоляться.

Як вирощують рис в 11 країнах світу

Читати

Як зазначається, у підприємстві «Маяк» дотримуються сівозміни, тож після рису як попередника у чеках вирощують озимі — ячмінь, пшеницю кукурудзу. Також тут висаджують грецький горіх.

Водночас у господарстві зазначають, що є проблеми з насінням рису. Раніше насінництвом цієї культури займався Інститут рису НААНУ на Херсонщині, але наразі установа потрапила в окупацію. Тому в СК «Маяк» закуповує італійське та турецьке насіння. Раніше на підприємстві вирощували круглий рис сортів Флагман та Діамант. Зараз вирощують рис сорту Камео. За словами Івана Компанійця, бригадира 3-ї рисової бригади СК «Маяк», сорт Камео високоврожайний, зерно крупне.

Також підприємство надало рисовий чек для проведення досліджень Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства. Його науковці досліджують півтора десятка сортів рису, поставивши за мету відновити насінництво цієї культури.

Алла Гусарова, SuperAgronom.com