27 січня 2017, 13:00, Посівна

Херсонські кавуни аграрії замінять рисом

Про це повідомляє агентство новин «Таврія 24».

В 2016 році в регіоні зібрали 1,3 млн т овочів — цей результат став рекордним для області. Але виробники зазнали значних втрат, оскільки через закриття російського ринку не могли збути урожай і значна частина томатів та кавунів згнила на полях чи в складах.

«Ця ситуація вплинула не лише на помідори, але й на баштанні культури. На все. Реалізація знизилась в рази. В цьому році ми будему змінювати посівні та переходити на інші культури», — розповів про ситуацію в своєму господарстві Дмитро Томич, директор компанії «Лідер-Агро».

На щастя, переходити є на що — рекордними темпами в області зростають обсяги вирощування та урожайність рису. Після втрати кримських чеків в Україні виник дефіцит цієї культури, тому популярність рису серед виробників збільшується. Особливо після вдалих експериментів із вирощуванням рису на крапельному поливі.

Цьому сприяє і нарощування площі зрошуваних земель. 

«Ми отримали додатково 10 000 га відновленого зрошення. Таким чином вийшли на цифру 300 000 га зрошуваних земель в Херсонській області. Крім цього, практично завершене будівництво дамби на Північно-Кримському каналі, яка дозволить збільшити площу поливних земель в Каланчакському районі. Також закінчено великий проект USAID, який допоміг відновити зрошення на 2,5 тис. га за гроші американських платників податків», — розповів Олександр Паливода, директор департаменту АПР Херсонської ОДА.