9 липня 2018, 15:45, Технології

Подовжене коріння дозволяє рослинам краще боротися з посухою

У проекті RadiMax бере участь 4 насіннєвих компаній та 3 датські університети. Гіпотеза дослідження полягає у тому, що більш довге коріння дозволять рослинам краще справлятися з посухою, пише news.agropages.com.

За два роки дослідів, вченим та селекціонерам вдалось випробовувати нові підходи до виведення пшениці, ячменю, картоплі і кормових трав. Перші результати виправдали очікування дослідників.

Крістіан Торуп-Крістенсен, професор в області сільськогосподарських наук в Копенгагенському університеті, зазначив, що домогтись збільшення довжини кореневої системи у рослин цілком реально.

«Збільшення первинного росту коренів всього на 20 см, ймовірно, призведе до збільшення врожайності на 5-10% за умови весняної посухи. Ґрунтуючись на спостереженнях, які вже зроблені, наростити культурам додаткові 20 см цілком реально», — наголосив дослідник.

Допомагати науковцям визначати властивості вкорінення нового сорту на основі його профілю ДНК допомагають технології геномної селекції, з використанням скрінінгу коренів кожного сорту з їх геномним профілем.

Зараз вчені отримали докладну інформацію про те, які види і різновиди культур можуть відрощувати довге коріння та володіють стійкістю до посухи.

Наступним кроком вчених буде створення сортів другого покоління з уже подовженою кореневою системою.