7 липня 2018, 10:35, Україна

Експерти розповіли які нішеві культури можуть стати популярними ближчим часом

За словами Петра Лахая, експерта аграрних ринків, бобові — один з найбільш перспективних напрямків для розвитку в сегменті нішевих культур, передає biz.liga.net.

«Нут, горох, сочевиця — ці культури сьогодні активно сіють багато компаній, хоч і в невеликих обсягах», — відзначає він.

При цьому експерт зазначає, що невелика частка площ під такими культура пов’язана з тим, що аграрії не люблять ризикувати з нішевими культурами.

У свою чергу за словами Ярослава Бардіна, директора компанії «Укрсорго», не менше перспективна і вже популярна в Україні культура це сорго. У поточному сезоні площі під нею займають 40 тис. га, проте на його думку, через кілька років площі під сорго можуть зрости до 1-1,3 млн га. При цьому Бардін не виключає, що саме сорго у майбутньому може замінити кукурудзу.

«За своєю енергетичною цінністю зерно і зелена маса сорго не поступаються кукурудзі, а за кількістю протеїну навіть перевершують її. При цьому сорго більш посухостійка культура і вимагає в два рази менше вологи, ніж кукурудза», — пояснює він.

Ще однією перспективною культурою на думку фахівців є олійний льон. За словами Ірини Костюшки, власниці агрокомпанії «Зоря», основною культурою в господарстві є саме льон, рентабельність вирощування може досягати 250%.

При цьому, на думку Ольги Трофімцевої, заступник міністра аграрної політики і продовольства з питань євроінтеграції, досить перспективним виглядає вирощування органічних культур, прянощів, горіхів, ягід або свіжої зелені і часнику. За її словами, перший плюс для аграріїв в тому, що в цих нішах поки відносно невисока конкуренція.

Відкрита ніша на думку Петра Лахая у вирощуванні грибів, мікрогріну, високоолеінового і кондитерського соняшнику, олійних гарбузів та тютюну.

«Всі ці культури — зелене світло для аграріїв на зовнішні ринки. А вирощування таких культур, як аспарагус, кольорова картопля, хурма, батат — прямий шлях до співпраці з ресторанами. Втім, всі ці культури вже вирощуються в Україні, правда тільки точково і переважно в Херсонській та Одеській областях. Але збільшення площ під ними дозволило б фермерам заробляти набагато більше», — підсумував експерт.