Пристрій, розроблений компанією Burkard Manufacturing регулярно перевіряє та ідентифікує наявність у повітрі спор, які можуть негативно вплинути на стан та розвиток сільськогосподарських культур, повідомляє cereals.ahdb.org.uk.

Установка має здатність обробляти великі об’єми повітря, вловлюючи спори розміром 4 мкм (мікрометри). Після процесу фільтрації, пристрій автоматично ідентифікує наявні у повітрі спори, надсилаючи отриманні дані на сервер.

Керівник проекту Джон Вест зазначаєш, що подібна технологія знаходиться на первинній стадії розробки, проте володіє великим потенціалом і у майбутньому дозволить фермерам попереджати появу хвороб та заощаджувати на фунгіцидах.

«Пастка може перевіряти на наявність до трьох різних збудників у зразку на день. Дані про погоду, зібрані на борту метеостанції, також можуть автоматично надсилатися кожні 10 хвилин», — розповідає науковець.

Пристрій дозволяє збирати інформацію щодо наявності у повітрі таких патогенів як: Pyrenopeziza brassicae, Sclerotinia sclerotiorum, Zymoseptoria tritici, Rhynchosporium, Oculimacula, Alternaria.

Дослідники також розробили тести для виявлення змін чутливості потогену до фунгіцидів.

Катерина Гарман, одна з керівників проекту AHDB, додала, що автоматичне захоплення спор вже не є футуристичною перспективою. Перші комерційні машини, швидше за все, будуть доступні вже найближчим часом.

Інші новини по темі: