6 липня 2018, 09:35, Україна

Для вирощування спаржі в Україні підходять практично всі ґрунти — експерт

Про особливості вирощування спаржі розповів Володимир Білко, агроном-консультант з нішевих культур та органічного землеробства, пише agroday.com.ua.

За словами агронома, до збору першого врожаю фермерові необхідно буде вкластися у розсаду, добрива, ручну працю та техніку, загалом інвестиції сягнуть, від 350 до 450 тис. грн. Стосовно розсади, то її можна посадити з різною густотою: від 17-18 тис. рослин на гектар до 35-40 тис. рослин при щільній схемі посадки.

«Урожай спаржі, можна зібрати уже за рік, проте краще зачекати до наступного сезону, щоб задати сили росту рослинам. Тоді і по якості і по кількості це буде набагато краще», — радить Володимир Білко.

За його словами, спаржу можна вирощувати по усій території України — рослина не дуже вимоглива до ґрунтів і до їх кислотності.

«Спаржа любить легкі ґрунти, пісок, але разом з тим вона добре росте і на суглинистих. Якщо вирощувати її на зелену спаржу, то взагалі жодних претензій — підійде будь-який ґрунт. У крайньому випадку поверхню ґрунту можна притрусити якоюсь мульчею, щоб полегшити пробивання пагонів», — додає фахівець.

Якщо мова йде про вирощування білої спаржі, то краще обрати легкі ґрунти, щоб не було деформації пагонів. На невеликих плантаціях (до 1-2 га) можна зробити штучні гребені, особливо якщо є власний торф, компост чи перегній. Для великих плантацій це буде нерентабельно.

За словами Білко, на середній по інтенсивності плантації спражі (з поливом і живленням), якщо збирати її через рік після посадки, перший урожай можна отримати на рівні 3-4 т/га. Ціна оптового продажу спаржі на сьогоднішній день складає 120–150 грн/кг. Тобто, з великою вірогідністю, вкладені кошти повернуться виробникові уже після продажу першого врожаю.