5 липня 2018, 13:35, Технології

Нобелівський лауреат закликає до впровадження освітньої програми захисту ГМО

У недавньому інтерв'ю глава ініціативної групи захисників ГМО повідомив, що після того, як в кінці червня 2016 року був опублікований лист на захист ГМО, підписаний більше ніж 100 лауреатами Нобелівської премії, ряд груп анти-ГМО, в тому числі і Greenpeace, послабили свою агітаційну кампанію проти впровадження у рослинництво генетично модифікованих організмів, пише xinhuanet.com.

З кінця червня 2016 року, число нобелівських лауреатів, які підписали лист, з закликом безпечності ГМО зросла з 110 до 133 чоловік.

«Прихильники ГМО, зокрема, захищають «Золотий рис», який містить у собі гени кукурудзи. Він збагачений вітаміном А і може допомогти людям з бідних країн отримувати більш якісне харчування. «Золотий рис» має потенціал для значного скорочення смертності і хвороб, викликаних дефіцитом вітаміну А, що має найбільший вплив на найбідніших людей в Африці і Південно-Східної Азії», — йдеться в листі нобелівського лауреата.

Іншим прикладом є стійка до шкідників і високоврожайна генетично модифікована Bt-кукурудза, яка вкрай необхідна для отримання їжі в африканських країнах на південь від Сахари.

«Наукові і регулюючі органи по всьому світу неодноразово і послідовно знаходили культури і продукти, поліпшені за допомогою біотехнології, цілком безпечними, якщо не безпечніше тих, які отримані будь-яким іншим способом виробництва. Ніколи не було жодного підтвердженого випадку негативного впливу ГМО-продуктів на стан здоров'я людей або тварин після споживання. Їх вплив на навколишнє середовище неодноразово демонструвався як менш шкідливий екології, ніж виробництво традиційних культур», — йдеться в листі.

Всесвітня організація охорони здоров'я, Американська медична асоціація, Національна академія наук США, Британське королівське товариство та інакші організації, які вивчили докази безпечності ГМО, прийшли до такого ж висновку: споживання продуктів, що містять інгредієнти, отримані з ГМ-культур, не є більш ризиковано, ніж споживання тих же продуктів, що містять інгредієнти з сільськогосподарських культур, модифікованих традиційними методами.

Зазначається також, до захисників ГМО вже приєдналися представники з протилежного табору. Так Марк Лінас, професійний науковий письменник, раніше був відомим борцем з ГМО. Минулого тижня Лінас опублікував в «Уолл-стріт джорнал» «Сповідь активіста противника ГМО», визнавши, що генетично модифіковані культури звинувають у шкідливості даремно, з наукової точки зору, вони абсолютно безпечні. Більш того, світ відчайдушно потребує їхнього впровадження.