5 липня 2018, 18:15, Україна

Лаванда є однією з найбільш прибуткових та затребуваних лікарських рослин

За словами фахівців Pro-Consulting, однією із затребуваних на світовому ринку рослин є лаванда. З неї отримують ефірні масла, які використовуються у виробництві як парфюмерно-косметичних товарів, так і лікувальних засобів.

Ринок лавандового масла зростає великими темпами. За прогнозами, у період з 2016 до 2024 року його фінансові обсяги в світі збільшаться на 63%, з 76 до 124 млн. доларів.

«Вітчизняні фермери можуть отримати частку цього зростаючого пирога, якщо вже сьогодні задумаються про організацію вирощування лаванди на території України. Цьому сприяють сприятливі кліматичні умови південних регіонів нашої країни. Організація подібного підприємства не вимагає великих капітальних вкладень. Фокус його діяльності може в подальшому зміщуватися на виробництво масла, що дозволить отримувати більший прибуток», — зазначають фахіці.

Зазначається, що для запуску проекту будуть потрібні фінансові кошти в розмірі 70 тис. доларів. Рентабельність продажів вирощеної лаванди становить 36,4%. Вкладені гроші повністю окупляться з урахуванням дисконту менш ніж за 2 роки (19,8 місяців). За 5 років рентабельність інвестицій досягне 200%, що означає, що кожен вкладений в підприємство долар принесе два долара прибутку.