5 липня 2018, 10:35, Насіння

Суміші сидератів можуть сприяти розмноженню нематод

Постачальники насіння зелених сумішей часто запевняють, що їх суміші пригнічують нематоду. Проте фахівець з нематод університету в Вагенінгене (Голландія) Леендерт Молендайк попереджає, що до їх вибору слід підходити серйозно, пише gfactueel.nl.

Нематоди — підступні шкідники, з якими складно боротися
Читати по темі

За словами науковця, якщо серед видів рослин, що входять в суміш сидератів, виявиться рослина-господар певного виду нематод, то популяція шкідників може навіть збільшитися. Стійкі до нематод види рослин в суміші в такому випадку не можуть вплинути на розвиток шкідника.

Це ясно показують досліди, проведені ним в минулому році в дослідному господарстві в Валтермонде. На поле, зараженому видом Pratylenchus penetrans, вирощувалися різні сидерати. Так, після вирощування японського конюшини, яка не є господарем цього виду нематод, величина популяції шкідника практично не змінилася.

АгроПолігон Кернел: Сидерати — концептуальні експерименти з підвищення якості ґрунтів
Читати по темі

Після вирощування чорнобривців популяція нематод значно знизилася, а ось після вирощування суміші Терралайф (Terralife), в яку входять як рослини-господарі, так і не є ними, популяція нематод зросла майже в три рази.

Це означає, що власнику поля необхідно спочатку з'ясувати, якими саме видами нематод воно заражене, а потім - як впливають на ці види нематод види рослин, що входять в ту чи іншу суміш сидератів.