3 липня 2018, 18:35, Україна

В Україні готують запровадити нові стандарти класифікації на пшеницю

Технічний комітет стандартизації працює над розробкою нового стандарту для зерна «Пшениця. Технічні умови». Він змінить діючий стандарт якості культур ДСТУ 3768: 2010 року. Про це пише agroinsider.com.ua.

Над втіленням стандарту працює ДП «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості», відповідальним виконавцем з підготовки нового стандарту призначений Технічний комітет стандартизації 170 «Зернові та продукти їх переробки».

Ініціатива з підготовки нового стандарту на пшеницю виходила від бізнесу. Як зазначає видання, аграрії ініціювали перегляд дійсних умов на рівні Мінагрополітики. Робота над новим стандартом почалася в травні 2018 року.

Нині в Україні досі актуальна версія пшеничного стандарту 2010 року, який передбачає поділ на шість класів, які розділені на дві групи - продовольче і непродовольче зерно (1, 2, 3 для продовольчого зерна і 4,5,6 для фуражу). За оцінкою учасників ринку, велика кількість класів створює передумови для «гри» з показниками якості пшениці, переводячи її в той чи інший клас, від чого залежить вартість зерна.

Після того як новий стандарт розроблять, його редакцію мають оприлюднити на сайті Національного органу стандартизації і на сайті Технічного комітету для обговорення. Також повинні бути проведені публічні наради. Перша така зустріч має відбутися у вересні 2018 року. А першу редакцію розмістять для обговорення на середину або кінець липня.

Роботу над новим стандартом пшениці підтвердили, зокрема, в Українській зерновій асоціації. За словами її президента Миколи Горбачова, УЗА бере участь в розробці нового стандарту і входить в робочу групу.

«Мінагрополітики зіткнулося з питанням — на які пункти спиратися при розробці нового стандарту на пшеницю. УЗА представила свої пропозиції», — повідомив Горбачов.

За його словами, при напрацюванні пропозицій УЗА виходила з переліку нових ринків, на які Україна буде виходити в перспективі.

«Ті ринки, які у нас поруч — це Європа і Північна Африка, ми їх і так задовольняємо, і будемо задовольняти дуже довго. А все нове, що будемо робити в Україні, думаю, поїде в Азію. З цього ми і виходили при напрацюванні стандарту», — сказав експерт.