3 липня 2018, 15:45, Урожай

Для вегетації кукурудзи на Вінниччині склались найоптимальніші умови — фахівці

За словами Ігора Федчишина, керівника відділу рослинництва Вінницького обласного управління агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів, для кукурудзи склалися найоптимальніші умови, при цьому посушливі дні весни не завдали шкоди рослинам, пише golos.com.ua.

«Дефіцит вологи у верхньому шарі ґрунту не є проблемою для кукурудзи. Рослина «качає» вологу з глибини понад два метри. Це не так глибоко, як соняшник, який може «напитися» з дев’яти метрів, але все одно і на двох метрах волога завжди знайдеться», — зазначає фахівець.

За його словами, на Вінниччині використовують насіння для різних видів посіву, проте більшість площ (80%), засіяно гібридами середньої і середньоранньої стиглості.

«Опади наприкінці червня поліпшили стан розвитку та енергії росту рослин, зокрема кукурудзи та соняшника. Отримана кількість вологи дає змогу зміцнити кореневу систему рослин», — додає Ігор Федчишин.

Однак не можна не звернути увагу на окремі ділянки, які фахівці називають «рваними». На думку Василя Козачка, керівника управління АПР Могилів-Подільського району області, рослини відстали в рості там, де зерно поклали в сухий ґрунт.

«Таку ситуацію могли виправити травневі дощі. Вони згладжують усі огріхи, всі агропромахи. Але в нашому районі перший дощ прошумів тільки 12 червня. Тобто з квітня посіви не отримували вологи. Однозначно на таких ділянках урожайність буде нижчою порівняно з тими площами, де насіння поклали у зволожений ґрунт. Підживлення також не виправить ситуацію», — підсумував фахівець.

Нагадаємо, згідно даних карти «Посівна Онлайн 2018» кукурудзою у області цьогоріч засіяно 376,5 тис. га (97,07% до прогнозу), у минулому році зерновою було засіяно 372,69 тис. га.