26 червня 2018, 13:00, Урожай

Розвиток напрямку нішевих культур в Україні гальмується через брак знань та досвіду — експерт

Про чинники, які стримують розвиток нішевих культур та проблеми, з якими доводиться боротися вітчизняним аграріям у ході проведення конференції «Нішеві культури. Проблеми і перспективи», розповів Микола Пугачов, заступник директора Інституту аграрної економіки.

За словами експерта, виробництвом нішевих культур в Україні займаються переважно дрібні фермерські господарства та домогосподарства. При цьому, враховуючи високу рентабельність вирощування таких культур, брак знань та досвіду не забезпечує сільгоспвиробників необхідною урожайність та якістю отриманої продукції.

«Порівнюючи прибуток від вирощування 1 га пшениці та 1 га нішевих культур видно, що майже завжди, кінцевий прибуток від вирощування нішевих буде нижчим, за виключенням окремих культур в окремі періоди, для прикладу гречки у 2015-2016 роках», — зазначив експерт.

На думку фахівця, ця проблема пояснюється значним коливанням цін. При цьому, висока рентабельність нішевих нівелюєтеся низькою врожайність.

«Такі культури потребують специфічної уваги і знань. Проте у наших аграріїв бракує досвіду роботи з більшістю нішевих культур, деякі навіть не мають уяви як їх вирощувати. Окрім цього, виникають труднощі з маркетингом на логістикою при реалізації врожаю», — зауважив Микола Пугачов.

За словами експерта, в першу чергу, аграріям необхідно домогтися покращення якості врожаю, а не орієнтуватись на обсяги. І хоча вирощування нішевих — справа досить ризикова, у будь-якому випадку це хороший шлях диверсифікації виробництва.