25 червня 2018, 13:59, ЗЗР

На Одещині проведуть утилізацію непридатних до використання пестицидів

Згідно програми у поточному році передбачено заходи з вивезення накопичених за попередні десятиріччя заборонених або непридатних для подальшого використання хімічних засобів захисту рослин (ХЗЗР), повідомляють у Одеській Облраді.

Зазначається, що наразі на території області залишилося біля 552 тон непридатних ХЗЗР, а враховуючи тару та забруднену від них землю — понад 1,66 тис. тон, які зберігаються у 80 складських приміщеннях, 60 з яких перебувають у незадовільному стані.

«Непридатні хімічні засоби захисту рослин, які ще з радянських часів в достатній кількості залишаються на території  Одеської області, сьогодні  є небезпечними для навколишнього середовища, питної води і людей, зокрема впливають на ситуацію з онкозахворюваннями. Це невикористані хімічні добрива, які зараз зберігаються у приміщеннях, що вже не відповідають нормам для зберігання такого типу речовин. Наразі йде підготовка документів для виділення державних коштів на реалізацію природоохоронних заходів щодо утилізації цих небезпечних хімічних речовин», — зазначив Анатолій Урбанський, голова Облради.