21 червня 2018, 09:45, Україна

Держпродспоживслужба інформує про фітосанітарний стан посівів зернових колосових культур

Зазначається, шо у посівах озимих, осередково ярих зернових колосових культур триває відкладання яєць та відродження личинок клопа шкідливої черепашки. Всіма стадіями фітофага за чисельності 0,3-2, осередково 4 імаго та 0,5-2, макс. до 7 личинок на кв.м ІІ–IV віку (Запорізька, Миколаївська обл.) пошкоджено 2-23% рослин.

«Продовжується заселення посівів колосових культур хлібними жуками та жужелицею 0,3-2, осередково 4 екз. на кв. м, шкідливість яких проявляється через пошкодження зав'язі та вмісту зерна хлібних злаків, що призводить до зниження їх врожайності», — зазначають у Держпродспоживслужбі.

Скрізь у посівах зернових колосових культур шкодять злакові попелиці, мухи, пшеничний трипс, хлібні п’явиці, в південних областях злакова листовійка, пильщики. Ними на озимих зернових пошкоджено 1-13, макс. 19-35% рослин. У Cтепу заселеність рослин трипсами спостерігається майже на всіх обстежених посівах, чисельність 8-20 екз. на колос.

Повсюди 9-23, макс. 49% рослин озимих та ярих зернових колосових культур хворіють на борошнисту росу, септоріоз, гельмінтоспоріоз, буру листкову іржу.

Подекуди на 5-12% рослин розвиваються кореневі гнилі, які проявились у вигляді білоколосості на 2% рослин. Осередково розвиваються ринхоспоріоз, піренофороз, у посівах вівса червоно-бура плямистість.