19 червня 2018, 11:35, Україна

За новою технологією на Буковині вирощують 40 тис. саджанців волоського горіха

На 10 га площ в буковинського садівника налічується близько 40 тис. саджанців 14 сортів волоського горіха, пише pogliad.ua.

Спочатку сіянці викопують восени, прищеплюють, кладуть в холодильник, аби зупинити ріст і адаптувати до низьких температур. Весною знову висаджують вже сортові горіхи. При цьому, використовують нову для України технологію — щеплення на корені.

«У світі Буковина — це край, що має кращі умови для вирощування горіха», — запевняє садівник.

Проте поки власний сад з дорослими деревами тільки в планах. Буковинські горіхи, а їх уже 14 видів, почнуть давати хороший врожай через 5-7 років. Ще два види — морозостійкі — зараз знаходяться на випробуванні в інституті садівництва.

За словами Наталії Гаврилець, селекціонера та заступника директора з наукової роботи Придністровської дослідної станції садівництва, при закладанні горіхового саду саджанці краще купувати в сертифікованих розплідниках, при цьому обов'язково звертати увагу на місце щеплення.

Експерт наголошує, що досліджувані ними сорти є морозостійкими, оскільки проходять випробування у спеціальних клімокамерах, де піддаються впливу низьких температур.