18 червня 2018, 13:15, Урожай

Стресові умови провокують збільшення врожайності томатів — агроном

За словами агронома Дмитра Греся, для швидкого дозрівання плодів томату рослину необхідно «підштовхнути», створивши для неї штучні стресові умови. І хоча для більшості рослин в період плодоношення потрібно більше поживних речовин, аби томати встигли дозріти вчасно необхідно застосувати зовсім іншу тактику, пише golos.ua.

«Коли плоди вже сформовані і рослина їх лише «доношує» до повного дозрівання, прискорити цей процес можна шляхом різкого зменшення надходження поживних речовин. Найпростіший спосіб — позбутися частини коренів, для цього просто посмикайте кожну рослину вгору, взявшись за нижню частину стебла. Дрібні корені розірвуться і рослині буде складніше вбирати живильні речовини з ґрунту», — розповідає агроном.

Окрім цього, в період дозрівання плодів рекомендується різко скоротити полив водою і будь-які підгодівлі. Суть цього методу за словами агронома полягає в тому, що в стресовій ситуації рослина намагається якомога швидше «виростити» плоди найвищої якості, аби таким чином «продовжити рід».

«До кінця місяця рекомендується обірвати все верхівки у високорослих сортів і гібридів, щоб зупинити їх подальший ріст. Таким чином, нові зав'язі перестануть формуватися, а рослина направить всі сили на вже сформовані плоди», — радить Дмитро Гресь.