13 червня 2018, 09:30, Технології

Українські винахідники створили аналізатор ґрунту на базі мікролазера, що допомагає заощаджувати добрива

Сергій Щукін, CEO проекту розповів, що ідея створити такий пристрій прийшла від вчених аграрної академії наук України. А саме — інституту «електрифікації та механізації сільського господарства» НААН України, пише aggeek.net.

За його словами, необхідно було знайти ефективне рішення для контролю складу ґрунтів і створення відповідної карти, адже через постійне удобрення полів хімічний склад ґрунтів зараз локально невідомий. Це призводить до зайвого або недостатнього удобрення, внаслідок чого витрачаються великі кошти.

Цільова аудиторія проекту — аграрні підприємства, які націлені на інновації та прагнуть оптимізувати свої витрати. Крім продажу самого аналізатора, стартап консультуватиме аграріїв, щоб ті використовували прилад максимально ефективно. Розробка українців може бути корисною і екологам — вона дозволяє проводити екологічний контроль полів, визначаючи наявність важких металів або радіоактивних речовин.

«Аграріям аналізатор дозволить істотно економити витрати на добрива. Стане можливим smart-добриво: внесення лише тих елементів і в тій концентрації, які дійсно необхідні ґрунту в даній локації. Тепер буде можливо визначати склад ґрунту без необхідності залучення лабораторії», — акцентує Щукін.

У проекті залучена команда з чотирьох вчених із різних науково-дослідних інститутів. Аналізатор працює на технології лазерної спектроскопії (LIBS): коли лазерний імпульс фокусується на зразку (в даному випадку це ґрунт), активується лазерна плазма, яка містить всю інформацію про хімічний склад. Далі ця інформація передається на спектрометр і обробляється програмним забезпеченням.

«Ми отримуємо спектр характеристик ґрунту і всю інформацію про його хімічний склад в даній точці. Технологія не унікальна, проте до нас її не застосовували у портативному аналізаторі для ґрунтів. Прямих конкурентів Soil Lines ми не знайшли», — зазначає керівник проекту.

Придбати пристрій поки що не можна, готовий лише стаціонарний прототип. Вчені провели серію дослідів, експериментів зі зразками ґрунту для визначення якісного і кількісного хімічного складу, створили відповідну базу даних і програмне забезпечення. Зараз команда працює над створенням MVP (minimum viable product) — повноцінного робочого портативного варіанту, для чого шукають інвестиції.

«У нас план такий: створити портативний продукт, для цього залучити інвестиції, провести польові випробування і запустити рішення в Україні. Далі будемо масштабуватися глобально. Також плануємо інтегрувати аналізатор з с/г технікою для одночасної роботи транспорту і сканування поля», — додає Сергій Щукін.