12 червня 2018, 11:08, Техніка

В Україні ввели нові обмеження на використання дронів

Відповідний документ опубліковано на сайті Державної авіаційної служби, передає Traktorist.ua.

Згідно з новими правилами, дистанційно пілотовані повітряні судна поділяються на легші та важчі від двох кілограмів. Якщо апарат для польотів перевищує цю вагу, то особі, яка керує ним, треба оформити дозвіл на використання повітряного простору.

Юрій Педерій: У безпілотників великий потенціал, зокрема й у диференційованому захисті рослин
Читати по темі

Якщо дрон важить менше двох кілограмів, то заявку на ВПП надсилати не треба, проте польоти можуть відбуватися лише вдень, без перетину кордонів, на відстані не менше 500 м від повітряних суден, в межах прямої видимості, але не далі, ніж 500 м від зовнішнього пілота.

Також такі апарати заборонено запускати над дорогами та залізничними шляхами державного значення, на головних вулицях міст, сіл, над об'єктами, які перебувають під захистом, в межах зон антитерористичних та спеціальних операцій тощо. 

Зазначається, що використання повітряного простору з порушенням нормативно-правових актів тягне за собою стягнення штрафу у розмірі від 1020 до 8500 грн. У разі небезпеки для повітряних польотів власник апарата може бути притягнений до кримінальної відповідальності.