6 червня 2018, 14:30, Урожай

Посуха може стати причиною втрат врожаю озимих на півдні

Про це під час Дня поля у Інституті зрошуваного землеробства (Херсон) сказав президент Національної академії аграрних наук Ярослав Годзало повідомляє Голос України.

«Недобір врожаю на півдні України компенсується гарними здобутками сільськогосподарських підприємств у центрі та на заході держави — там навесні опадів випало достатньо. Відтак, валовий збір зерна в цілому буде ненабагато меншим, ніж в останні роки, і залишиться в межах шістдесяти мільйонів тонн. А цього вистачить і для внутрішніх потреб, і на експорт», — зазначив президент НААН України Ярослав Годзало.

Надалі в Україні ані прохолодніше, ані вологіше не буде. Тому науковці радять аграріям бути готовими до кліматичних змін — активніше використовувати посухостійкі сорти зернових культур, впроваджувати технології для збереження вологи. Інститут зрошуваного землеробства давно та інтенсивно працює в цьому напрямі: його селекціонери створили десятки високопродуктивних сортів та гібридів зернових, які успішно витримують посушливі періоди.