6 червня 2018, 09:35, ЗЗР

Польські фахівці радять під час цвітіння гороху пильно слідкувати за появою зернівки і попелиці

Зернівку горохову (Bruchus pisorum L.) можна легко побачити саме під час цвітіння. Адже це досить великий сіро-коричневий жук, довжиною близько 4-5 мм. Вони активні особливо в теплі та бездощові періоди. Під час опадів і похолодання вони ховаються і менш помітні. Шкідливим етапом є личинки, які харчуються насінням.

Наївшись у період цвітіння гороху пилком і пелюстками, самки відкладають яйця (в середньому по 500 шт.) на стулки молодих бобів. Личинки об’їдають молоді стручки, а потім і насіння. Старші, безпосередньо перед заляльковуванням, прогризають круглий отвір у шкірці насінини. Частина жуків залишає насіння і зимує у своїх сховищах. Більшість, однак, залишається в насінні і з ним вони потрапляють місця зберігання врожаю, де вони можуть продовжувати свій розвиток. Наявність численних особин шкідників у зернах гороху знижує якість продукції, а якщо кількість пошкодженого насіння перевищує певні меж, то продукція може бути визнана непридатною взагалі.

Контроль за гороховою зернівкою починається з фази цвітіння і продовжується до дозрівання насіння в стручках. Поріг шкодочинності — 2 жуки на 1 м2 посівів. Для того, щоб повністю захистити посіви, як правило, потрібно обробляти рослини інсектицидом двічі. Зазвичай перша обробка здійснюються під час цвітіння та зав’язування стручків, а друга через 10 днів у фазі дозрівання насінин у стручках.

Ще один небезпечний шкідник для цієї бобової культури — горохова попелиця. Товстий зелений, іноді рожевий, жук завдовжки 4-6 мм. У разі масового поширення верхівки пагонів рослин ростуть повільніше, а листя і молоді стручки спотворені.

Боротьбу з попелицею слід починати під час нальоту крилатих форм, на пороговій стадії економічної шкодочинності. А саме, якщо поодинокі попелиці з’являються на 20% рослин на полі. У разі більшого поширення шкідника, обробку слід повторити через 10-14 днів.

Польські фахівці рекомендують для боротьби з гороховою зернівкою застосовувати препарати передусім на основі ацетаміприду. А проти горохової попелиці — на основі альфа-циперметрину.