31 травня 2018, 15:45, Техніка

Епіцентр К працює над впровадженням технологій, здатних зменшити вплив погодних факторів

На думку Михайла Микитюка, одного з українських консультантів по агрономії, забезпечивши злагоджену роботу команди і при наявності ТМЦ, вплив природного фактору на вирощування культур можна знизити до 15%.

У «Епіцентр К» цю думку розділяють, більше того, за основу у виробництві ставлять для себе саме кадрову складову, технологію та селекцію.

«15-20% — цілком реальні цифри. Якщо дивитися на технологічні моменти, то ущільнення ґрунту — це уже мінус 25% врожаю. Щодо гібридів, посухостійкі — дають 10-15% надбавки до врожаю. Важливо враховувати і передпосівний обробіток. Там, де ми його не проводимо і проводимо, різниця в урожаї суттєва — близько 10% плюс на полях без додаткової механічної обробки. Ранній посів — це також плюс до врожаю, хоча він може бути знівельований заморозками», — ділиться експерт.

Не менш важливим фактором при вирощування культур, в залежності від регіону, на думку Віталія Ставничука є напрям сівби культур.

«Якщо працюєш в спекотних регіонах, посіви не можуть розміщуватись у напрямку з півдня на північ, оскільки прогріваються міжряддя. У цьому сенсі важлива оптимальна густота. Аби зменшити випаровування вологи, ґрунт повинен бути закритим. В результаті — коли випаровування з ґрунту зменшується — це вже запорука врожайності. У північних регіонах навпаки, для того аби рослина почали вегетувати швидше, необхідно обирати напрям північ-південь чи проміжний, щоб земля могла добре прогрітись», — розповідає директор напрямку Агробізнес компанії «Епіцентр К».

За словами Віталія Ставничука, існує багато факторів, за рахунок яких можна нівелювати впливи погоди. Тому в «Епіцентр К» намагаються враховувати та контролювати усі можливі. Не менш важливим при цьому є контроль та моніторинг усіх процесів.

«Впроваджуючи, ми намагаємося цим всім керувати. Зараз ми формуємо систему супутникового моніторингу посівів, аналізуємо поля за допомогою БПЛА і т.д», — підсумував експерт.