30 травня 2018, 18:35, Урожай

Жимолость вважається однією з найбільш недооцінених нішевих ягідних культур

Таку думку висловив Олександр Ярещенко, заступник директора з наукової роботи Інституту садівництва НААН, пише fruit-inform.com.

За його словами, в Україні навіть немає офіційної статистики щодо вирощування та експорту цієї ягоди. Втім, як її немає і в ЄС чи Канаді, де жимолость теж починає набирати популярність.

За оцінками відділу маркетингових досліджень Інституту садівництва НААН, жимолость у промислових масштабах в Україні вирощують лише три господарства, при цьому, посівні площі під культурою становлять лише 120 га.

За словами Олександра Ярещенка, така ситуація зумовлена рядом причин. Перш за все, це пов'язано з браком інформації та досвіду у вирощуванні культури.

«Технології вирощування цієї культури поки невідпрацьовані. Фермери змушені вчитися на власних помилках. Більш того, є і проблеми з підбором сортів. Багато з них мають недостатню адаптованість до наших кліматичних умов. Однак варто відзначити, що вже на даний момент близько 15% вирощуваних в Україні сортів припадає саме на вітчизняну селекцію», — продовжує експерт.

Олександр Ярещенко переконаний, що жимолость є однією з найбільш недооцінених ягідних культур, враховуючи її корисні властивості. При цьому він підкреслює, що для успішного розвитку цього сектора необхідно більше часу.