28 травня 2018, 14:35, Урожай

Поточний сезон сприятиме отриманню високих врожаїв на Черкащині — синоптики

Цьогорічна погода принесла чимало сюрпризів аграріям області, внаслідок чого виникали хвилювання з приводу майбутнього врожаю, пише vycherpno.ck.ua.

По-перше — це літньо-осіння посуха, яка завадила проведенню сівби в оптимальні строки та нормальному розвитку озимини перед входом у зиму. По-друге — сніжна зима, яка була затяжною та скоротила період весняного кущіння рослин. А втретє — по літньому теплий посушливий квітень, у результаті чого озимина заколосилася на 1-2 тижні раніше.

«Та були і «бонуси» у такій погоді. Перезимівля завершилась добре. А завдяки надмірній кількості опадів, запаси вологи у ґрунті на початок весни сформувались оптимальні. Незважаючи на посушливий квітень, зволоження ґрунту в метровому шарі під ранніми хлібами на сьогодні не викликає занепокоєння», — зазначають у Черкаському обласному Гідрометцентрі.

Травневі дощі виявились вчасними і призупинили ґрунтову засуху, яка розповсюджувалась з південних областей України. А головний фактор, який впливав на формування урожайності в роки сприятливої перезимівлі, незалежно від стану посівів на кінець осені — зволоження ґрунту.

Тому на Черкащині у 2018 році урожайність озимих культур очікується високою та у межах середньої за останні 5 років: пшениці — 4,9 т/га, жита — 3,4 т/га, ячменю — 4,3 т/га. А валовий збір озимих на 20% більший, ніж у попередньому році.

Нагадаємо, згідно даних карти «Посівна Онлайн 2017/18», станом на 23 травня ярими культурами у області засіяно 726,6 тис. га площ, озимі зернові та ріпак посіяно на площі 222,49 тис. га. Весняна посівна у області добігає кінця, соняшником залишилось засіяти 3,7% площ, соєю — 20%, кукурудзою — 3,7%. Посів гороху проведений на 79% площ, цукровими буряками засіяно 95% прогнозованих площ.