28 травня 2018, 09:37, Насіння

Казахстан переорієнтовуватиметься на вирощування багаторічної пшениці

Про це повідомив Кенже Абдуллаєв, генеральний директор науково-виробничого Центру зернового господарства імені А.І.Бараєва, повідомляє inform.kz.

«Ми прийшли до меж посухостійкості та продуктивності, тепер нам потрібні нові гени. Я побував у всьому світі, там біотехнологічні методи широко використовуються. Навіть вони переходять до гібридної пшениці. У нас гібридної пшениці поки немає, але ми думаємо почати роботу з нею. Я був в Америці, бачив гібридну пшеницю, яка підвищує урожай в два рази, в порівнянні зі звичайною. Це дороге задоволення для нас, але ми, рано чи пізно, до цього прийдемо. Тим більше, що у нас великі площі лежать незасіяними. Засіваються ті площі, які дають велику врожайність. Є менш урожайні площі, і ми пишемо проект по багаторічної пшениці», — зазначив Кенже Абдуллаєв.

За його словами, планується укладення договорів про співпрацю по вирощуванню багаторічної пшениці, яка вирощується, зокрема, в Техасі. Її врожайність на 10% нижче, ніж у однорічної пшениці, але багаторічну пшеницю сіють один раз в п'ять років, і це дає економічний ефект. Також планується впровадження багаторічного сорго.