25 травня 2018, 13:40, Урожай

Аграріїв попереджають про поширення у посівах озимих та ярих культур хвороб та шкідників

Дані моніторингу поширення у посівах озимих та ярих культур хвороб та шкідників оприлюднила у щотижневому звіті Держпродспоживслужба.

Зазначається, що у степу, південному та центральному, подекуди в північному Лісостепу в посівах озимих, осередково ярих зернових культур продовжується розвиток усіх стадій клопа шкідливої черепашки.​

«Повсюди добре розвинені високопродуктивні посіви озимих і ярих колосових культур доцільно оздоровити від борошнистої роси, септоріозу, бурої листкової іржі, кореневих гнилей, гельмінтоспоріозу, якими уражено 3-25, макс. 40-48% (гельмінтоспоріоз — Київська, Кіровоградська обл.) рослин», — йдеться у повідомленні.

3-15% посівів гороху повсюди заселяють та пошкоджують бульбочкові довгоносики, горохові зерноїд, попелиця і трипс. На 6% рослин культури виявлено розвиток кореневих гнилей, аскохітозу, іржі.

При цьому, в усіх бурякосійних областях триває пошкодження цукрових буряків звичайним буряковим та сірим довгоносиками, за щільності 0,1-0,6 екз. на кв.м ними пошкоджено у слабкому та середньому ступенях 2-7, осередково з країв поля до 27% рослин (Київська обл.). Також 1-15% рослини цукрових буряків пошкодили бурякові блішки, подекуди щитоноски, попелиці, піщаний мідляк.

У посівах озимого ріпаку на 2-18, макс. 32% рослин триває шкідливість ріпакового квіткоїда, хрестоцвітих клопів, блішок, прихованохоботників, осередково капустяної стручкової галиці, ріпакового пильщика. 4-20% рослин хворіє на пероноспороз, альтернаріоз, фомоз, білу плямистість, бактеріоз.

На 2-15, макс. 20% рослин соняшнику шкодять піщаний мідляк, сірий південний, сірий буряковий та грунтоживучі шкідники, у господарствах Вінницької та Херсонської областей почалось заселення посівів геліхризовою попелицею. Пероноспорозом та фомозом уражено до 6% рослин.