22 травня 2018, 11:35, Урожай

Фермер з Тернопільщини поділився успішним досвідом вирощування спаржі

Особливостями та секретами вирощування культури в умовах України поділився Петро Ковальський, фермер з Тернопільщини пише expres.ua.

Господар вирощує рослину на 15 акрах, має близько трьох тисяч річних кущів. Цікаво, що в перші три роки спаржу не можна зрізати — у цей період рослину вирощують заради зміцнення кореня, щоб потім розсаджувати.

«Спаржею займаюсь уже десять років, спочатку посіяв 20 насінин італійського сорту, який добре підходить для нашого клімату, адже корінь цієї спаржі витримує до мінус 30ºС без снігового покриву. Інші сорти — теплолюбні, тож навряд чи приживуться у наших широтах. Найкращий врожай спаржа дає аж на 7-10-й рік. Маю невеличку ділянку з кущами такого віку. З одного збираю до півкілограма спаржі за сезон», — ділиться Петро Ковальський.

За його словами, спаржа потребує чимало догляду. Найкраще висівати чи висаджувати її на відстані 40-50 см у рядку та 1-1,2 м — між рядками. Якщо нема дощів, рослину треба поливати. Любить спаржа прополювання, розпушування ґрунту, в перші роки — підживлення, найкраще — органічними добривами.

«Пік збору спаржі — середина травня.  Пагони можна зрізати лише вранці або ввечері, бо сонце висушує стебло. Добре, якщо спаржу вдасться зрізати нижче рівня землі, аби вона прикрила зріз. Пагін повинен мати довжину 22 сантиметри», — додає фермер з Тернопільщини.

Петро Ковальський, зазначає, окрім смакових якостей культура багата на вітаміни та мінерали А,В, Е і С, кальцій, калій, фосфор, а ще — низькокалорійна. На сьогоднішній день ціна за кілограм свіжої спаржі на вітчизняному ринку становить близько 250-270 грн.