21 травня 2018, 12:34, Урожай

Аграріям слід чекати раннього врожаю кавунів

Прогнозами стосовно перших врожаїв кавуна поділився Володимир Лимар, директор Південної дослідної станції баштанництва НААН України (Голопристанський район Херсонщини), пише newday.kherson.ua.

«П'ять років тому ми досліджували технологію вирощування кавунів і динь в теплицях. Тоді перший урожай вдавалося отримати на початку червня. Але в зв'язку з глобальним потеплінням терміни дозрівання баштанних «зрушили» на два тижні. І тепер кавуни ранніх сортів, що ростуть під плівкою, можуть з'явитися на ринках вже 10-11 червня. А польовий кавун піде на продаж в першій декаді серпня, а не в середині цього місяця», — прогнозує Володимир Лимар.

Щодо закупівельної та роздрібної цін на майбутній урожай баштанних культур ні сільськогосподарські виробники, ні комерсанти нічого точно сказати не можуть. Ціноутворення залежатиме від того, наскільки щедрим вдасться урожай кавунів і динь, і яким буде платоспроможний попит на них.

Разом з цим, у херсонських супермаркетах уже з'явилися перші кавуни. Але за ціною, 100 грн/кг. Покупці підозрюють, що така неймовірна дорожнеча солодкої ягоди обумовлена ​​необхідністю її доставки з якихось віддалених південних країн, де все встигає швидше. Однак фахівці кажуть, що кавуни можуть бути і вітчизняними — тепличними.