15 травня 2018, 10:15, Урожай

Азіміна має величезний потенціал до вирощування в Україні

Одними з перших азіміну почали вирощувати в Америці. І хоча вона не виборола титулу комерційної культури, за останні 15-20 років селекціонерами була проведена значна робота з вивчення та створення колекцій генофонду цієї рослини. Фахівці переконують, культуру можна цілком успішно вирощувати і в Україні, повідомляє agro-yug.com.ua.

Вирощувати рослину краще всього з саджанців, найкраще за рекомендаціями фахівців купити дворічну рослину, тоді вона краще вкорениться. Але слід купувати не менше двох рослин. Це потрібно для перехресного запилення. Плодоносити азіміна починає через 3-4 роки після посадки саджанця.

Посадку краще всього проводити навесні. Краще всього підходять для азіміни пухкі, нейтральні або злегка кислі ґрунти. Листя дерева досить великі, в довжину досягають 30 см, тому краще всього висаджувати рослину в захищеному від сильних вітрів місці. У догляді бананове дерево не примхливе. Досить забезпечити своєчасний полив, адже рослина не переносить посуху, і не давати розростатися бур’янам.

Азіміна дуже морозостійка культура і наші південні морози для неї не проблема. Дорослі рослина досить добре витримує до мінус 27°С, молоді рослини перші два роки все ж утеплюють, а кореневу систему прикривають листям або соломою. Перевага рослини в тому, що порівняно з іншими фруктовими деревами вона практично не піддається впливу хвороб і шкідників.

Плоди дозрівають нерівномірно у вересні-жовтні. До осені поливи скорочують, а підгодівлі припиняють, щоб деревина могла зміцніти до настання холодів.

Закордоном 1,4 кг свіжих плодів азіміни коштують від 45$, а заморожені плоди коштують від 15$ за 900 гр. Всі ці якості дозволяють вважати, що промислове вирощування азіміни може принести вигоди виробникам агропродукції. Саджанці можна придбати у ДП ДГ «Новокаховське», Інституту рису Національної академії аграрних наук України», де азіміни більше 50 зразків. Ціна за 1 саджанець варіюється від 200 до 1500 грн., залежно від віку саджанця.

«Загалом існує дев’ять видів Азіміни. У культурі широко поширений вид Азіміна трилопатева (лат. Asimina triloba). Порівняно з яблуками, персиками і виноградом, плоди азіміни містять більшу кількість вітаміну С, мінеральних речовин, білка, клітковини та вуглеводів. Багаті плоди на залізо, калій, кальцій, магній, фосфор, марганець і цинк. Вони володіють високим вмістом антиоксидантів, що містять в основному ненасичені жирні кислоти і є хорошим джерелом лінолевої та ліноленової кислот. Окрім цього, азіміну використовують у фармацевтиці та косметології», — додають фахівці.