11 травня 2018, 18:05, Урожай

У полях спостерігається стрімке збільшення чисельності хвороб та шкідників

Згідно даних Держпродспоживслужби, посіви озимої пшениці степових та лісостепових областей заселяють та пошкоджують хлібні клопи, зокрема клоп шкідлива черепашка, які за чисельності 0,5-1, макс. 3 екз. на кв.м (Херсонська обл.) на 14-20% площ відкладають яйця. Фітофаги пошкодили 0,8-5, в осередках підвищеної чисельності до 23% рослин.

Окрім цього, обстеженнями виявлено повсюди захворюваність рослин зернових культур на борошнисту росу, септоріоз, буру листкову іржу, гельмінтоспоріоз, осередково кореневі гнилі, піренофороз. Хворіють 1-18, макс. до 35% рослин (септоріоз — Миколаївська обл.) на 4-22, макс. 50% площ.

У посівах гороху спостерігається розвиток і шкідливість бульбочкових довгоносиків, горохової попелиці, трипса, у плантаціях сої — живлення бульбочкових довгоносиків, дротяників.

Триває пошкодження цукрових буряків звичайним та сірим буряковими довгоносиками, які за чисельності 0,1-0,2 екз. на кв.м пошкодили 1-6% рослин у слабкому та середньому ступенях (Вінницька, Сумська, Полтавська, Черкаська обл.). Також відмічається заселення посівів культури буряковими блішками, крихітками, щитоносками, мінуючими мухами. На коренеїд хворіє 1% рослин, розвиток якого обмежують через міжрядні рихлення.

В озимому ріпаку шкодять ріпаковий квіткоїд, хрестоцвіті клопи, на окремих площах жуки оленки волохатої, личинки прихованохоботників, капустяної стручкової галиці. На 1-10% рослин відмічається незначне ураження пероноспорозом, фомозом, бактеріозом коренів. У посівах ярого ріпаку шкодять хрестоцвіті блішки 2-5 екз. на кв.м, які пошкодили 5-10, в слабкому ступені, яких знешкоджують дозволеними до використання інсектицидами.

Соняшник пошкоджують піщаний мідляк, сірий буряковий довгоносики, дротяники та несправжні дротяники.