5 травня 2018, 11:15, Україна

В Україні практично не проводяться заходи, які протистояли б деградаційним процесам ґрунтів, — Мінекології

Про це заявив Остап Семерак, Міністр екології та природних ресурсів України, на першому засіданні Координаційної ради з питань боротьби з деградацією земель та опустелюванням.

Як повідомляється на сайті Мінекології, за даними ФАО, наша країна посідаємо 9 місце за площею орних земель у світі. У цьому рейтингу вона поступається лише США, Китаю, Індії, Росії, Канаді, Нігерії, Бразилії та Австралії.

«Зараз ми констатуємо , що в Україні наявна незбалансована  структура земель із значним перевантаженням сільськогосподарських угідь і майже не проводяться заходи, які б протистояли деградаційним процесам ґрунтів. На жаль, аграрний сектор в Україні все ще не можна назвати екологічним», — пояснив Остап Семерак.

При цьому він зазначив, що через деградацію ґрунтів  збитки, які спричинені недоотриманням сільськогосподарської продукції, оцінюються науковцями у понад 20 млрд грн/рік. Загалом в Україні налічується понад 1,1 млн га деградованих, малопродуктивних та техногенно забруднених земель, які підлягають консервації, та 315,6 тис. га малопродуктивних угідь, які потребують поліпшення.

Типи деградації ґрунтів
Читати

За результатами засідання Координаційної ради підготовлено пропозиції та рекомендації до протидії процесам деградації земель, що загрожують національній продовольчій безпеці та водопостачанню в країні, а також щодо поліпшення подальшого виконання Національного плану дій щодо боротьби з деградацією ґрунтів та опустелюванням.