2 травня 2018, 09:00, Добрива

Укравіт Агро спільно з Gamaya випробовуватиме систему дистанційного моніторингу потреби рослин у добривах

Випробування нової системи проходитиме на темно-сірих лісових ґрунтах у Черкаському районі, де упродовж сезону буде вивчатися вплив різних доз добрив на продуктивність та стресостійкість кукурудзи, повідомляє прес-служба ГК UKRAVIT.

Метод дистанційного моніторингу полів дозволяє за 24 години встановити потреби культур в елементах мінерального живлення під час вегетації та усунути їх дефіцит, застосовуючи підживлення традиційними та позакореневими добривами. Прикладом може бути ТМ «Авангард». Така технологія дозволяє впроваджувати більш раціональне застосування добрив, а також підвищувати урожайність на 10-15%.

У цьому напрямку ТОВ «Укравіт Агро» тісно співпрацює зі швейцарською інноваційною компанією Gamaya. З 2017 року розпочалася тісна співпраця по розробці для України програми дистанційного моніторингу для визначення потреб культур у мінеральних добривах упродовж сезону із використанням новітньої камери гіперспектрального типу, безпілотної платформи (дрона) і технологій штучного інтелекту.

У розробці програми також задіяний довгий стаціонарний досвід десятипільної сівозміни Уманського національного університету садівництва, який вивчає різноманітні дози мінеральних добрив та їх вплив на родючість ґрунту, продуктивність культур, і знання та досвід відомого вітчизняного вченого-агрохіміка професора кафедри агрохімії і ґрунтознавства Господаренка Григорія Миколайовича. Також буде задіяний науковий потенціал і сучасне обладнання Інституту здоров’я рослин для вивчення кореляцій між дистанційним моніторингом на великих площах і сучасних аналітичних методів аналізу зразків ґрунту і рослин.

Аналіз даних із використанням програм штучного інтелекту від компанії Gamaya дозволить аграріям отримати науково обґрунтовані рекомендації із застосування добрив як кореневого, так і позакореневого підживлення культур для оптимізації затрат, збільшення урожайності та зменшення впливу на зовнішнє середовище.

ТОВ «Укравіт Агро» розпочало співробітництво зі швейцарською компанією Gamaya як однією із найбільш перспективних ТОП-20 компаній світу, які працюють у сфері ІТ-технологій для сільського господарства (AgTech). Gamaya застосовує унікальну сукупність таких технологій, як запатентована технологія гіперспектральних камер, безпілотні літальні апарати та штучний інтелект. Технологія дозволяє детально діагностувати різноманітні стреси сільськогосподарських культур у різних регіонах на основі обширних знань в галузі агрономії. Таким чином, розробка програми дистанційного зондування ґрунту і посівів спільно із Gamaya — ще один крок вперед у розвитку ТОВ «Укравіт Агро» у сфері інноваційного сервісу для українських аграріїв.